Pàgina d'inici > Baccalaureatus_I, Baccalaureatus_II, Latinus_IV_ESO, Què hem trobat a la xarxa? > Domus romana de Barcelona “inaugurada” per Sant Jordi

Domus romana de Barcelona “inaugurada” per Sant Jordi

Abril 23, 2010
El proper dia 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, s’obre al públic un nou espai arqueològic habilitat pel Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya i que gestionarà el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), de l’Ajuntament de Barcelona.
 
La Domus Romana i les Sitges Medievals del Carrer de la Fruita és un nou centre patrimonial de primer ordre, on conviuen en un mateix jaciment vestigis de la Barcino romana i restes d’un casal del Call, el barri jueu de la Barcelona medieval. D’època romana es conserven part de les estructures i la decoració d’un conjunt format per una residència senyorial (domus) i tres establiments comercials (tabernae) del segle IV, ubicat a tocar de l’antic fòrum, el centre neuràlgic de Barcino. Del casal medieval, dels segles XIII-XIV, s’han recuperat sis sitges de grans dimensions, que probablement devien formar part de l’alfòndec, l’equipament del call que acollia als mercaders i els seus productes.
 
El jaciment es troba en el subsòl de la Casa Morell, edificada el 1851 a tocar de la Plaça Sant Jaume, on els vestigis romans i medievals van ser descoberts el 1999, en rehabilitar-se com a edifici administratiu de la Generalitat de Catalunya. En una acció conjunta de la Generalitat, responsable de l’excavació arqueològica i l’adequació de les restes per a la visita, i el MUHBA, que es fa càrrec de la gestió del centre patrimonial, el nou espai s’obrirà al públic per primer cop per la Diada de Sant Jordi.
Informador: el professor Josep Porres.
%d bloggers like this: