Pàgina d'inici > Baccalaureatus_I, Baccalaureatus_II, Feriae, Latinus_IV_ESO > Mundus patet – L’entrada entre els mons és oberta

Mundus patet – L’entrada entre els mons és oberta

Octubre 4, 2009

Dia 5 d’octubre – a.d. III. Non. Oct.

Els romans creien que el dia 5 d’octubre era un d’aquells tres dies en què les portes entre el passat i el present, entre els vius i els morts, eren obertes: “mundus patet”, “la porta del món és oberta”.

Conta la llegenda que Ròmul, el fundador de Roma, va cavar un clot i hi va colgar cereals i fruits. Després hi va abocar terra dels diversos indrets d’on provenien la gent que havia assistit a la fundació de la nova ciutat. Finalment ho va segellar tot amb una roca. Aquesta roca es retirava tres cops  l’any, tres dies de mal averany, en els quals hom deia que “el món era obert”. En altres llocs d’Itàlia existien també “mundi”, que eren les portes d’accés als déus “Manes”, els déus infernals.

Romulum, enim, urbis conditorem, fossam fodisse et cerealia atque alias fruges defodisse fertur. Humum deinde iniecisse ex terris eorum qui ad urbem nouam conditam adcurrissent. Denique omnia saxo cooperuisse. Quod saxum ter in anno sublatum, dies tres nefastos esse ducebantur, “mundus patet” aiebant. Aliis in locis Italiae alii “mundi” erant, qui diis Manibus accessum esse incolae putabant.

Des del Renaixement s’han dissenyat molts jardins d’inspiració clàssica que tenen entre els seus elements una entrada a una gruta que s’anomena la “bocca dell’inferno”. És l’equivalent modern del vell tema del “mundus patet”.

estehortus

%d bloggers like this: